tiistai 22. syyskuuta 2009

Pakara-reeniä

Junien osuvat aikataulut pääsivät yllättämään ja Kiinan visiitti meni todellakin läpikulkemiseksi. Yöjuna Nanningiin saapui noin tunnin myöhässä 07.00 paikallista aikaa ja kun lähdin tiedustelemaan etenemismahdollisuuksia, niin seuraava juna kohti Pingxiangia (viimeinen kaupunki ennen rajaa) lähti 07.57. Kiiressti vaan tiskille ostamaan lippua. Tällä kertaa jopa lipumyyjäkin yritti puhua englantia, mutta silti joku vanhempi rouva tuli tulkkaamaan ja sain lipun. Hintaa neljän tunnin junamatkalla oli huikeat kolme euroa. Puolen päivän aikaan saavuin Pingxiangiin, jossa aseman piha oli täynnä hellomistereitä mopotakseineen. Ohitin heidät ja kävin ostamassa juomista ja nappasin kyydin hieman sivummalta rajalle, johon oli noin 20 minuutin matka. Sälli soitteli puhelimella jonkun taksikuskin sivutielle ja hänen kanssaan vaihdoin Kiinan valuutat dongeihin. Kurssi oli ei ollut aivan oikeaa tasoa, mutta hyvin lähellä kuitenkin. Rajalla kurssi huononi vielä entisestään.

Monen passitarkastuksen, maahantulokaavakkeen ja lintu-influenssa-lapun jälkeen pääsin tullin läpi ja köröttelin taksilla ensin Dong Dangiin ja hintaepäselvyyksien jälkeen vielä eteenpäin seuraavaan kaupunkiin Lang Soniin. Siellä taksi päräytti jonnekin hämyiselle takapihalle ja perään ajoi iso transit, jolla kuulemma pääsisi Hanoihin. Viereisestä kopista löytyi "matkatoimisto", jossa omistaja laskeskeli hinnan matkalle. Yritin tinkiä, mutta hinta oli ja pysyi. Auto lähtikin vasta tunnin kuluttua, joten sälli ohjas miut takapihan teerinkiin, jossa kylän miehet vetelivät chaita ja piippu kiersi ringissä. Tee maistui ja sällit nauroivat minkä kerkesivät, todennäkösesti miulle, ei miun kanssa. Enkku ei taipunut, joten kommunikaatio oli aika vähissä. Tee kuitenkin maistui ja tunnin kuluttua lähdettiin liikkeelle. Kyytiin hyppäsi pari muutakin matkustajaa ja niitä poimittiin matkan varrelta lisää. 180km matkaan meni pysähdyksen kanssa noin kolme tuntia ja vaikka taisinkin maksaa kyydistä enemmän kuin muut seitsemän matkustajaa yhteensä, niin oli se silti alle 10 euroa. Ei paha.

Kolme tuntia polvet suussa ja sitten keskelle Hanoin vanhan kaupungin ryysistä. Hong Kongista Hanoihin kolmessakymmenessä tunnissa, josta kaksi tuntia Kantonissa, tunti Pingxiangissa ja tunti Lang Sonissa. Muu aika liikkeellä. Ei ihme, että hieman väsyttää. Populaa myös täällä Hanoissa on paljon ja härdellin kruunaa järjetön mopojen ja muiden päristimien määrä. Tien ylittäminen on just sellasta, niin ko telkkarissa näkee. Silmät kiinni ja tasasta vauhtia yli, mopot väistää. Myös länkkäreitä alkaa katukuvassa näkymään enemmän. Hong Kongin jälkeen näin ehkä yhden Nanningissa.

Nappasin guesthousesta huoneen, joka kustantaa noin 6e yö ja tässä olis nyt tarkotus pari päivää pysähtyä ja suunnitella jatkoja. Vaihtoehtoja on lähteä pohjoisen vuorille maaseudun rauhaan tai sitten Halong Bayn maisemia vilkuilemaan. Halongiin menen joka tapauksessa, tuo pohjoinen on vielä se kysymysmerkki. Haistellaan nyt Hanoin meininkiä ensin ihan rauhassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti