tiistai 24. marraskuuta 2009

Torstai 19.11.2009

Yöbussia ei kohti Laosia tietenkään ollut, joten lähtö venähti seuraavaan aamuun. Ja koska yhdessä päivässä hankittava viisumi maksoi noin kympin enemmän kuin normaali, niin se venähtikin vielä seuraavaan aamuun. Tässä koostetut tunnelmat bussimatkalta Phnom Penhistä Don Detin saarelle, jonka oli määrä kestää kaksitoista tuntia.

00.19 Laitan kellon soimaan ja nokialainen ystävällisesti ilmoittaa, että herätykseen on aikaa reilut viisi tuntia. Ajattelin ovelasti valvoa pitkään, jotta bussissa uni maittaa. Tuk-tuk-kyyti bussipysäkille lähtee 06.00.

05.31 Kello soi. Pikaiset aamutoimet, joiden aikana edellisen illan ruokahaluttomuus paljastuu alkavaksi ripuliksi. Täydellinen ajoitus.

06.09 Saan bussilipun ja selviää, että lähtö nouto onkin vasta 06.30. Ehdin siis toistamiseen vessaan.

07.00 Tuk-tuk -kuski osoittaa "oikean" bussin, mutta lippu ei kelpaa. Bussiaseman sällit juttelevat hetken keskenään, ja poistuvat paikalta. "One moment, please". Vieressä seissyt lokaali kääntää keskustelun englanniksi ja sanoo, että sällien mukaan oikea bussi lähti jo. Lipussa lukee kuitenkin lähtöaika 07.15. Ihanata.

07.14 Joku henkilökunnasta tulee nykimään hihasta ja kehottaa sisälle istumaan. "Wait here 15 minutes." No eipä tässä kiire oo muuallekaan. Bussin henkilökunta tulee kuulemma hakemaan.

07.35 Vartti meni jo, ketään ei kuulu. Ehtisköhän vielä vessaan? Ei uskalla yrittää.

07.47 Tärkeän näköinen setä radiopuhelimen kera tulee kyselemään määränpäätä ja ohjaa oikeaan bussiin. Bussi nytkähtää liikkeelle. Edellisen yön univaje alkaa toimimaan ja luomet painuvat kiinni.

10.09 Herään bussin jarrutukseen, ensimmäinen pysähdyspaikka. En etsi välipalaa vaan kiiruhdan vessaan. Täällä päin "huoltoasemat" eivät ole mitään ABC:ita, joten vessassa muistelen Madventuresin ohjeita: "Laske raappahoususi kinttuihin ja asetu suolensuoristavaan syväkyykkyyn".

11.01 Bussi pysähtyy noukkimaan lisää väkeä kyytiin. Kun uuden ihmiset ovat kyydissä, ajetaan 30m taakse päin ja pysähdytään syömään. Oma ruokahaluni ei ole läsnä, joten jään bussiin. Hetken kuluttua lähes tyhjä bussi lähtee liikkeelle ja ajaa 200m taaksepäin pienen rengas-kojun eteen. Tunkki nostaa bussin kenolleen ja bussin alta kaivetaan vararengas. Syy jää tuntemattomaksi, mutta homma sujuu ripeästi paineilma-työkalujen ansiosta. Koukkaamme syöjät takaisin bussiin ja matka jatkuu.

12.04 Matkaamme keskellä periferiaa, punainen hiekka pöllyää, eikä kuski hiljennä isompiinkaan monttuihin. Matka-tavaroita tippuu ylähyllyltä käytävälle.

12.32 Taka-vasemmalta kuuluu kova pamahdus! Bussi ohjaa tien sivuun ja pysähtyy. Rengas puhki. Läheisen mökin lapset juoksevat ihmettelemään, kun bussikuski ja puolet matkustajista vääntävät käsivoimin juuri paineilmalla tiukattuja pultteja auki. Onneksi työkalupakista löytyy kolmemetrinen rautaputki. Juuri vaihdettu rengas pistetään takaisin paikoilleen ja ulkokumia myöden räjähtäny rengas nostetaan vararenkaan paikalle. Matka jatkuu 13.21.

13.59 Saavumme Kratieen, johon suurin osa matkustajista jää. Nyt bussissa on tilaa nukkua, mutta enää ei nukuta. Vessakäyntiin ei kuulemma ole aikaa.

14.12 Kaivan esiin Lonely Planetin kirjan Laosista ja käyn tutkimaan määrän päätä. Vilkuilen ohi kiitäviä maisemia ja laskeskelen jäljellä olevia tunteja.

14.49 Selviän aika pitkään, ennen kuin kaivan MP3-soittimen esiin. On ollut mukavasti ohjelmaa, totean.

15.49 Bussi pysähtyy Stung Trengiin, viimeiseen kaupunkiin ennen rajaa. Bussiyhtiön sälli syöksyy sisään ja kehottaa ulos bussista toiseen bussiin. Saman bussin piti mennä rajalle asti. Ulkona selviää, että olemme myöhässä emmekä ehdi enää rajalle ennen sulkemisaikaa. Soitto rajaviranomaisille varmistaa, että tänään ei ylitetä rajaa sulkemisajan jälkeen. Mopo kyyditsee turhautuneen matkaajan guesthouseen odottamaan seuraavan aamun uutta yritystä. Kukaan ei pyytele anteeksi. Itseäni tilanne ei juurikaan häiritse, koska aikaa on, mutta bussissa matkustanut Aussi-tyttö, jolla on kolmen viikon reissua jäljellä kahdeksan päivää, käy aika kuumana. Miulle riittää huoneesta löytyvä oma vessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti