sunnuntai 3. tammikuuta 2010

Pattaya K-18

Varoituksen sana: Nyt tulee rumaa tekstiä. Herkimmät lukijat ja perheen pienimmät voivat suosiolla skipata seuraavan pätkän.

"Panoloma Pattayalla", T-paitaprintti lentokoneessa "Kohta saadaan p*llua!" sekä Kari ja Karvattomien herkkä kappale "Pannaas mennen Pattayalle". Siinä oli ennakokäsitykseni tästä mystisestä lomakohteesta Thaimaan rannikolla. Kuinka oikeaan nämä tulkinnat osuivatkaan!

Kahdella luokkakaverillani Villellä ja Janilla (nimiä ei muutettu) ja parilla heidän kaverillaan oli vuokrattuna kämppä Pattayalta joulukuun ajaksi. Kuulin sällien matkasuunnitelmista pari päivää ennen lähtöäni ja sovimme, että jos aikataulut natsaa, niin tulen morjestamaan. Matkaa Bangkokista Pattayalle on bussilla vajaan parin tunnin verran ja suunta oli sopiva tulevia seikkailuja ajatellen, joten päätimme Katin kanssa tehdä visiitin tähän itärannikon helmeen. Ukot olivat olleet pelipaikoilla jo pari viikkoa, joista ensimmäinen oli riittänyt. Toisen he viettivät Laosissa ja nyt he olivat lähdössä lentelemään Kuala Lumpuriin ja Saigoniin. Näimme heitä siis vain vilaukselta Pattayalla ja saimme jäädä yöpymään heidän lukaaliinsa (Kiitos vielä kerran!).

Ensimmäisen päivän aikana piipahdimme asunnon uima-altaalla ja kävimme syömässä kaupungin keskustassa. Tähän saakka kaupunki vaikutti suht normaalilta turistikohteelta, suomalaisine mainosteksteineen tietenkin. Ilta toi kuitenkin dramaattisen muutoksen katukuvaan. Illan hämärtyessä jokaisen baarin punaiset värivalot syttyivät ja baarihenkilökunnan vaatteet vähenivät. Vaikka olimme liikkeellä Katin kanssa, ei pariskunta-lookki vähentänyt kutsuhuutoja. Baarien tiskeillä istui d-paitoihin pukeutuneita länkkärimiehiä, jotka kilpailivat kuppikoossa tasaväkisesti ympäröivien baarineitosten kanssa. Varakkaimmilla herroilla istui kaksi täysi-ikäisyyden rajaa hipovaa tyttöä sylissään. Meininki oli kuvottavaa!

Ylläkuvattu maisema sijaitsi siis kaupungin pääkadulla. Sen lisäksi kaupungista löytyy kyseiselle työmuodolle pyhitetty kadunpätkä, joka oli turistikarttoihin merkitty "Walking streetinä". Siellä homma lisääntyi toiseen potenssiin. Baaria toisen perään ja katu täynnä käsiksi käyviä "myyjiä", jotka tarjosivat palvelujaan. Kävelykadun alkupäässä oli parkissa turistipoliisiauto, joka tuntui lähinnä vitsiltä. Samat myyjät nojailivat autoon, eikä poliiseja tuntunut kiinnostavan pätkääkään. Homma toimii kuulemma siten, että jos joku kadulla elantoaan tienaava onnistuu myymään turistille jotain laitonta poltettavaa, käy myyjä vinkkaamassa kytille ja he tienaavat tuplahillot turistin maksellessa "sakkoja".

Kaupungissa on kaksi hiekkarantaa. Pääranta on niin saastainen, että pelkästä vedessä kahlaamisesta voi saada jotain tartuntoja. Etelämpänä oleva ranta soveltuu uintiin, mutta metrin levyinen hiekkakaistale rantatuolien ja meren välissä ei houkuttele. Alueelle on toki pykätty kaikenlaista turistihoukutinta; on benji-hyppyä, mikroautoilua, eläintarhaa, paint-ballia ja kaikenlaista vesiaktiviteettia, mutta nämä tuntuvat vain hätäensiavulta. Todellista meininkiä kuvaavat paremmin Cockswell ja Shagfest -nimiset yökerhot, sekä Soi BJ -niminen katu. Kaupungin historiasta löytyy myös mielenkiintoinen yksityiskohta kaiken pahan alusta ja juuresta. Syy on tietenkin Vietnamin sota ja lomailevat jenkkisotilaat, jotka ovat aikanaan kantaneet taalansa kekoon.

Vaikka ennakokäsitykseni Pattayasta osui aika oikeaan, tuli yllätyksenä homman avoimuus. Samaa touhuahan on harrastettu iät ja ajat joka puolella maailmaa, mutta täällä mitään ei jätetä mielikuvituksen varaan. Pääkadulla, kävelykadusta puhumattakaan, kävellessä ei voi välttyä pakarantarjoajilta, joita on satoja, ellei tuhansia ja kaikki tapahtuu täysin avoimesti. Sääliksi kävi niitä lomalaisia, jotka olivat perheen pienimpien kanssa eksyneet kävelykadulle ja yrittivät edes jotenkin suojella itseään tulevalta kysymystulvalta.

Jos mie joskus eksyn Pattayalle vapaaehtosesti ja joku näkee, ni saa ampua.

Älkää ikinä menkö Pattayalle perhelomalle!
Älkää ikinä menkö Pattayalle lomalle!
Älkää ikinä menkö Pattayalle!

3 kommenttia:

  1. Tällänen reissumies! :D Hyvää tekstiä kerrassaan. Itekki tossa armeijan jälkee otan vähä aikaa ja lähen kiertelee vähä muailimaa :)
    See you @ work ;)

    -Tanggiaseman Joonas

    VastaaPoista
  2. Menen joka vuosi pattaylle halpaa ja aurinko paistaa.

    VastaaPoista